30.5.2011

Sata salamaa iskee tulta

Selasin ensimmäisen kuukauden kuviani, ja yllättävän harvassa tilanteessa olen lopulta käyttänyt salamaa. Suurin osa salamakuvista on mennyt teema- tai sunnuntaisivuille. Ehkä niihin hakee alitajuisesti vahvaa visuaalisuutta.

Periaatteessa haluan kuvata vallitsevassa valossa ja käyttää hyödyksi luonnon tai kyseisen tilan valoja, mutta aina se ei ole mahdollista. Joihinkin kuvaustilanteisiin salaman keinotekoisuus myös itsessään sopii tavallaan kommentoimaan kuvauksen absurdiutta - kuvaustilannehan on harvoin aito hetki.

Salama tietysti kahlitsee, ellei sitten kuvaa "kesäkuvaajakuvaa", kuten eräs kollega asian muotoili, eli laajiksella ja salama sivulla kädessä antamassa tehotukea. Yleensä salamalla räiskiessä kuvan pitää olla jo valmiina mielessä jollakin tavalla, jotta sitä voi alkaa sitten rakentaa. Sen, oliko tämä mielessä piirtynyt kuva hyvä vai huono idea, näkee valitettavasti usein vasta Bridgessä. Eh.

Salaman käyttö rikkoo myös rutiinejani. Pidän paljon silhueteista ja vastavaloon kuvaamisesta. Niillä saa aikaan vahvaa visuaalisuutta, mutta usein visuaalisuus on ajanut kerronnan ohi. Pelkkä musta möntti keskellä kuvaa ei vielä ehkä riitä pääkuvaksi - vinkkikuvaksi ehkä. Kun sitten päätän käyttää salamaa sellaisessa tilanteessa, saattaa välillä löytyä uusia juttuja.

Ja vielä: jos tilanne on kiinnostava itsessään, ei salamaa ole tarpeen ottaa esiin. Mutta jos nopeasti pitää tehdä jotakin visuaalisesti kiinnostavaa, on lisävalo usein työtä helpottava tekijä.

1. Sohvasurffaaja majoittaa myös itse sohvalleen reissaajia.
2. Paikallisen golfseuran juniorihefe. Istuimme klubitiloissa, joiden takaa aukeaa kaunis näkymä. Vähän kuin taulu olisi taustalla, väitän.
3. Kaupunginteatterin lavastamossa on korkea ovi.
4. Luumäellä on hyvä asua. Aluksi kuvaan oli tarkoitus ottaa vain pyöräilijät, mutta tytöt tulivat sopivasti kirjastosta ulos ja suostuivat kuviinkin, jee.
5. LUT:n kauppis äänestettiin Suomen parhaaksi, tai vastaavaa.
6. Lätkän MM-finaalia katsottiin useissa kotistudioissa. Vähän pehmeä, mutta fiilis on tasoitusmaalin kohdalla hyvä. Eikä ollut aikaa jäädä kuvaamaan kolmatta erää.

(Kuvien copyright: Etelä-Saimaa)Ei kommentteja: