31.5.2011

Arjen välittömiä hetkiä

Mielestäni kiinnostavinta valokuvauksessa on poseeraamattomuus. Tilanne, jossa voin itse vaikuttaa tapahtumiin vain vähän tai en ollenkaan, on soveltuvuuskoe. Tehtäväkseni jää vain seurata, miten maailma edessäni levittäytyy ja toimia sen mukaan.

Kaikenlainen kuvaa varten järjestäytyminen on silti tavallista, sillä ovathan juttukeikatkin usein ennalta sovittuja henkilöiden kanssa. En sano, etteikö tilanteen rakentaminen olisi kiinnostavaa. Henkilökuvat ovat monesti rakennettuja. Kokeiluille on kosolti mahdollisuuksia käytettävissä olevan ajan puitteissa, ja kekseliäs kuvaaja ehtii käyttämään mielikuvitustaan.

On hauskaa, että ammattini on näin hämmästellä ja tutkia maailmaa. Tehtäväni on elää mukana ja nähdä hetkiä, olipa kyse poseeratusta tai poseeraamattomasta tilanteesta.

Ratkaiseva hetki on ohi yhtä nopeasti kuin se on tullutkin. Valppaus ja ennakoiminen ovat tärkeitä työkaluja.

Henri Cartier-Bresson ei puhunut "ratkaisevasta hetkestä" vain luonnehtiakseen tilanteen huippuhetkeä, sitä, kun jotain todella tapahtuu. Ratkaiseva hetki on monien osien summa, symmetria, joka vallitsee koko kuva-alalla. Haastavinta on nähdä ja aikaansaada tämä harmonia.

Tässä muutamia hetkiä, mutta hetkiä pikemminkin tapahtumien huippuhetkinä, kuin kaikenkattavana harmoniana bressonilaisittain.

Kuvien copyright: Keskisuomalainen


P.S. Mahtaako olla sattumaa, että suurin osa "hetken" kuvista esittää lapsia? Usein lapset ovatkin kaikkein välittömimpiä kameran edessä, sillä he eivät ymmärrä kameraan liittyvää nähdyksi tulemisen pelkoa.

1 kommentti:

Petri kirjoitti...

Kaunista, pysäyttävää. Erinomaisia hetkiä. Kakkos- ja seiskakuva ovat suosikkejani.