12.5.2011

Terveisiä Keski-Suomesta!

Jyväskylässä homma on lähtenyt vauhdilla käyntiin. Toimituksen arki on kiinnostavaa ja jännittävää. Tämä on ensimmäinen työpaikkani lehtikuvaajana ja toimituksessa ylipäätään. Totuttelemista ja opettelemista on siis riittänyt, mutta loppujen lopuksi kaikki tuntuu paljon helpommalta, kuin mitä aluksi pelkäsin.

Keikkoja on ollut tasaiseen tahtiin yhdestä kolmeen per päivä. Toukokuun saan nauttia vielä suhteellisen rauhallisesta tahdista. Kesäkuussa alkavat ilta-, viikonloppu- ja yksinpäivystysvuorot.

Olen huomannut kahden ensimmäisen viikon aikana ainakin sen, että tiivistäminen yhteen kuvaan on yllättävän haasteellista. Kun kuvareportaaseissa ja -tarinoissa on varaa rakentaa aihetta monella kuvalla ja lukuisilla kuvakulmilla, täytyy uutiskuvassa tuoda esille olennaisin yhdessä kuvassa. Monesti jutun yhteyteen mahtuu vain yksi kuva. Olen miettinyt, miten paljon lukijan kuvanlukutaitoon voi luottaa. Onko kuvan oltava niin informatiivinen, että se avaa jutun välittömästi, vai voiko kuvalla varioida ja leikkiä, jättää tulkinnanvaraa.

Nopea uutiskuvaus on kiinnostavaa. Jokainen tilanne on omanlaisensa, ja ennalta toimituksessa mietitty kuvaussunnitelma saattaa muuttua kertaheitolla. Juuri siksi olen nauttinut olla täällä: haastetta on riittänyt jokaiselle päivälle. Tilanteet vaihtuvat ja muuttuvat kaiken aikaa. Myönnän, että välillä petyn omaan kekseliäisyyteeni. Huomaan vasta toimituksessa, että tuosta ja tuostakin olisi saanut paljon mielenkiintoisemman kuvan! Siihenkin täytyy vain tottua. Parhaan lopputuloksen tavoitteleminen voi välillä olla stressaavaa. Valokuvauksen on oltava kivaa ennen kaikkea, niin minä ainakin uskon.

Alla on muutamia kuvia kahden ensimmäisen viikon ajalta. Ensimmäinen keikkani liittyi lintubongaukseen, ja kuvissa esiintyy lintujen intohimoinen harrastaja Tero Toivanen. Raviurheilu on Jyväskylän seudulla suosittua, ja pääsin oitis tutustumaan hyvin menestyneen raviohjastaja - ja valmentaja Pauli Raivion ja hänen tähtioriinsa Visulin päivään.

Muuramen koulun viidesluokkalaiset fillarimestaruuden voittajat, Wellamon uimahallin vauvauinti ja YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen liittyvä pressitilaisuus vähemmistönuorineen ovat kuuluneet päivieni ohjelmaan yhtä lailla. Tästä jatketaan!

Kuvien copyright: Sanomalehti Keskisuomalainen

Ei kommentteja: