17.8.2011

Herra isoherra

Keskisuomalaisessa olen päässyt kuvaamaan monipuolisesti tunnettuja ja tuntemattomia. Tuntemattomia on jossain määrin helpompi lähestyä ja koen, että heihin on myös helpompi luoda kontakti. Vaikka jotkut karttavatkin kameraa, heidät on usein helppo innostaa kuvaan. Asenne kaiken ratkaisee.

Haastavampaa on kuvata heitä, jotka ovat jatkuvasti kuvattavana. Luulisi asian olevan toisin päin, sillä kyllähän paljon kuvatuksi tulevat myös tietävät, miten kameran edessä tulee olla ja heidän kanssaan on siksi helppo työskennellä. Helppo työskennellä, mutta helposti kuvasta tulee myös tylsää ja nähtyä.

Oli ilo katsoa eilen Kalle Björklidin kuvakirjaa "Jenni Vartiainen - Tomuisella tiellä". Björklid kiersi vuoden Vartiaisen matkassa ympäri Suomea. Hänen kuvansa pljastavat ällistyttävän kiinnostavia ja henkilökohtaisia puolia Vartiaisesta.

Pienet eleet, ilmeet ja tunnetilat viestittävät paljon. Niiden tallentuminen kuvaan on henkilöstä riippumatta vaativaa puuhaa, ja monesti kiinni myös hyvästä onnesta.1-2) Talouskomissaari Olli Rehn pistäytyi Korpilahdella Alkio-opiston eläkkeelle siirtyvän rehtorin Jorma Keräsen juhlissa. Synkeät talousnäkymät nousivat esille Rehnin puheessa, mutta huumoritta hän ei silti esiintynyt.

3) Perussuomalaisten kansanedustaja Kauko "älä pistä tätä lehteen" Tuupainen nautiskelee kahvistaan hotelli Alban terassilla.

4) Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari kotitilallaan.

5-6) Mauri Pekkarinen puutarhassaan. Lehdessä julkaistiin kuva 6 neljän palstan pystynä. Pekkarinen pitää puheen uskonnollisuudestaan Keski-Suomen miesten illassa syyskuun alussa, ja Keskisuomalaiseen tehtiin ennakko aiheesta.

7) Protacon Solutions Oy:n toimitusjohtajan Olli Porkholmin 50-vuotissyntymäpäiväkuva.

8-9) Äänekosken kaupunginjohtaja Hannu Javanainen joutui median myllytykseen ja kylmiltään Yle Keski-Suomen suoraan lähetykseen, kun Äänekosken biojalostamohanke kariutui. Lehdessä julkaistiin kuva 9. Itse tykkään ja puolustin kuvaa kahdeksan. Mielestäni kuva symbolisoi katseiden ja median keskipisteeseen joutumista, jonka lisäksi siinä on myös rahtusen huumoria. Kuva ei mennyt läpi. Puitteet kuvan ottamiselle olivat kaikin puolin vaikeat, sillä biojalostamohankkeen linkittyminen oli vain kuvatekstin ja jutun varassa.

Kuvien copyright: Keskisuomalainen
Ei kommentteja: